
Asperges: Luxe Lente RECEPT Wit Goud met Gerookte Zalm & Hollandse Garnalen
Share
🍽️ 2 personen
⏲️ 30 minuten
EXTRA : Heerlijke Oester Bereiding
Wanneer je opzoek bent naar een snel en luxe recept met witte asperges, is dit misschien hèt recept waar je naar opzoek bent! In dit gerecht heb ik de witte asperges gecombineerd met een romige eiersalade, gerookte zalm en Hollandse garnalen. En natuurlijk een heerlijke oester, GEWOON OMDAT HET KAN!
Dit gerecht is gezond en licht, en had ik in minder dan 30 minuten op tafel staan! De witte asperges zijn echte seizoensgroenten, en vormen de basis van dit frisse gerecht. Je kunt het serveren als licht diner, met een mooi glas wijn of als een luxere lunch.
Om de maaltijd af te maken zou je het kunnen serveren met knapperige toast of een schaaltje frietjes.
Ingrediënten
Voor de asperges
• 500 g witte asperges
• Snufje zout
Voor de eiersalade
Tip: maak een dubbele portie om je broodje mee te beleggen
• 2 eieren
• 1 el knoflookmayonaise
• 1 tl mosterdzaad
• 1 tl kerriepoeder
• Snufje laos
• Zout & peper
• 1 el magere kwark
Voor de topping
• 100 g gerookte (gepeperde) zalm
• 100 g Hollandse garnalen
• Optioneel: peterselie om te garneren
Voor de oesters
• 2 verse oesters
• 1 tl gin
• ½ tl shiracha
• 2 blaadjes verse munt
Bereidingswijze
1. Asperges koken
Om de asperges makkelijker te kunnen schillen leg je de asperges 10 minuten in koud water, dit voorkomt dat ze tijdens het schillen breken. Schil ze van boven naar beneden, en druk daarbij niet te hard op de dunschiller. Snijd vervolgens het onderste gedeelte van de asperge af. Kook de asperges in ruim water met een snufje zout 10 minuten. Zet na 10 minuten het vuur uit en laat ze in het hete water nog 10 minuten nagaren. Laat de asperges goed uitlekken voordat je ze serveert.
Tip: Kook de schillen en afsnijdsels mee in het water, hier zit veel smaak in wat anders verloren gaat. Het kookvocht kun je vervolgens gebruiken als basis voor een heerlijke soep!
2. Eiersalade maken
Kook de eieren hard in 10 minuten, en laat ze schrikken. Ik gebruik altijd een eisnijder waarbij ik de horizontaal en verticaal snijd, je kunt ze ook prakken als je van een smeuige structuur houdt. Meng het ei met de knoflookmayonaise, kwark, mosterdzaad, kerriepoeder, laos, peper en zout tot een eiersalade.
3. Oesterbereiding
Open de oester met een oestermes, je kan dit eventueel ook bij de visboer laten doen. Indien er gruis in zit kan je de oester kort omspoelen. Draai de oester in zijn schelp zodat de mooie kant boven ligt. Druppel wat gin in de schelp en een druppeltje shiracha op de oester, garneer de oester met een blaadje verse munt.
4. Bord opmaken
Kies een mooi bord of een mooie schaal uit waar je de asperges op wilt serveren. Ik vondt het leuk om er een mooi geheel van te maken, dit staat altijd zo gezellig. Leg de gekookte asperges op het bord en schep de eiersalade er over. Verdeel wat van de Hollandse garnalen eroverheen en leg de zalm erbij. Leg vervolgens de oesters op een mooi plekje op het bord of de schaal.